Hibrizii ES JANIS CLP si ES GENESIS CLP – in topul productiilor la ferma SC SPORT AGRA SRL din localitatea Amzacea, judetul Constanta

Zilele trecute am avut plăcerea să îl vizităm pe Dl. Dr. Ing. Dumitru Manole și să discutăm despre performanțele hibrizilor EURALIS obținute în ferma pe care dânsul o deține, SC SPORT AGRA SRL din localitatea Amzacea, județul Constanța, precum și despre particularitățile zonei și importanța alegerii hibrizilor de floarea-soarelui.

Dupa 4 luni în care nu a plouat, astăzi (19.11.2018) au căzut 18 mm de precipitații, care ne ajută să fim optimiști. Deficitul este de 0,3-0,5% însă în perioada urmatoare mai așteptăm ploi, astfel încât să se refacă deficitul de precipitații. În localitatea Amzacea există o insulă cu cernoziom cambic, solul are un pH neutru de 6,8-7 (pretabil pentru majoritatea culturilor), indicele de azot este de 4, iar humusul este cuprins intre 3,5-4” a menționat Dl. Manole cu privire la particularitățile zonei.

În anul 2008 Dl. Ing. Manole a creat perdele forestiere de salcâm pe o suprafață de 18 ha, perdele ce au ca principal avantaj creșterea productivității, în medie cu 10-15%.

Ferma a luat ființă în anul 1994, iar în prezent are o suprafață de 800 ha teren arabil. Pentru anul agricol 2019 Dl. Manole a însămânțat 400 ha cu grau, dintre care 250 ha pentru multiplicare, 200-230 ha vor fi cultivate  cu floarea-soarelui, 70-100 ha cu porumb și 80 ha cu soia (suprafețele pot suferi modificari în funcție de cantitatea de precipitați acumulată în sol până în primavară).

Suprafața alocată culturii de floarea-soarelui va fi semănată cu trei hibrizi, dintre catre doi din gama Euralis: ES GENESIS CLP și ES JANIS CLP – hibrizi cu sistem de producție de ultimă generație, Clearfield® Plus și rezistență genetică la Orobanche până la rasa G. Fermierul preferă hibrizii timpurii de floarea-soarelui pentru o dezvoltare rapidă  a plantei, depășind astfel perioada de secetă și arsiță.

În anul agricol 2018, în loturile de testare de la Sport Agra, din cei 13 hibrizi de floarea-soarelui testați, ambii hibrizi au obținut rezultate foarte bune. ES GENESIS CLP s-a clasat pe primul loc #1, obținând o producție de 4.254 kg/ha,  ES JANIS CLP clasându-se pe locul #2, cu o producție de 4.178 kg/ha, ambele la umiditate de 8,3%.

Semănatul a avut loc în perioada 10-15 martie 2018 când în sol au fost 7-80C, iar adâncimea de semănat nu a fost mai mare de 5 cm. În ceea ce privește recoltarea, aceasta s-a efectuat pe 10 august.

Schema de tratament aplicată pentru cei doi hibrizi a fost urmatoarea:

  • Aplicare erbicid Pulsar Plus® – 2 l/ha, o singura aplicare, la stadiu de 8 frunze. Dl. Manole preferă să aplice erbicidul la acest stadiu în special pentru a controla atacul de Orobanche a cărei instalare și dăunare la floarea-soarelui începe la  temperatura de 27 0
  • 70 kg/ha de Fosfor substanță activă – aplicat la semănat, semănătoarea având fertilizatoare. Fosforul nu migrează pe stratul de sol și oferă rezistența culturii.
  • 90 kg/ha Azot aplicat fracționat.

Dl. Manole este un promotor al noilor tehnologii, adaptate la schimbarile climatice și este convins că fără să investească în culturi nu poate obține producții ridicate. „An de an producțiile au crescut, însa în 2019 producătorii agricoli dau un examen. Recomand hibrizii ES JANIS CLP și ES GENESIS CLP datorită timpurietății, a taliei reduse care conferă o rezistență  sporită la cădere și pierderi minime la recoltare, hibrizii avnad si  greutate hectolitrică foarte bună (cuprinsă între 42-44)”, a incheiat Dl. Dr. Ing. Dumitru Manole.