Helio Profile

 

PERMITE CARACTERIZAREA PERFORMANTEI

HIBRIZILOR DE FLOAREA-SOARELUI, IN CONDITII DIFERITE DE CULTURA

EURALIS vine in intampniarea nevilor fermierilor dezvoltand in permanenta noi solutii si tehnologii adaptate necesitatilor acestora. Helio PROFILE®, reprezinta o noua solutie dezvoltata de Euralis, pentru cultura de floarea-soarelui.

Helio PROFILE® face parte din conceputul Euralis Profiling System (EPS) si permite caracterizarea performantei hibrizilor de floarea-soarelui, in conditii diferite de climat si tehnologia aplicata.

Aceasta solutie a fost dezvoltata in urma unor cercetari ample si anume, 14 ani de colectare a datelor meteo din peste 70 de statii meteo din Europa, 100 de locatii de testare din Europa, 500.000 de microparcele. Cu ajutorul acestor date a fost posibila identificarea a patru situatii climatice diferite, intalnite in peste 30.000 de situatii particulare.

In urma definirii climatelor a fost realizat un model statistic de clasificare a hibrizilor     in functie de performantele lor in fiecare climat si de comportamentul lor in functie de tipul de tehnologie aplicata in cultura.

Prin identificarea acestor patru climate, solutia Helio PROFILE® indruma fermierii in alegerea celor mai potriviti hibrizi de floarea-soarelui in vederea realizarii obiectivelor de randament dorite, luand in considerare climatul din zona respectiva.

CLIMAT 1: TEMPERATURI RIDICATE SI NIVEL REDUS DE PRECIPITATII pe toata perioada ciclului de vegetatie. Stresul climatic se accentueaza in mod constant pana la recoltare, iar stresul hidric este foarte ridicat in timpul infloririi si maturitatii.

CLIMAT 2: STRES MEDIU, in principal datorita temperaturilor ridicate si a deficitului de apa. Solurile usoare si superficiale sunt cele mai afectate de acest tip de climat.

CLIMAT 3: STRES REDUS, temperaturi moderate si regim bun de precipitatii pe intreaga perioada a ciclului vegetativ. Stres redus sau inexistent asupra culturii.

CLIMAT 4: TEMPERATURI REDUSE SI UMIDITATE RIDICATA. Fara stres abiotic si risc de aparitiei a bolilor, datorate regimului ridicat de precipitatii.

 

Pentru alegerea celui mai potrivit hibrid, cu ajutorul Helio PROFILE®fermierul trebuie sa identifice urmatoarele aspecte:

  1. Care este modelul climatic predominant din zona in care este situat campul (climat 1, 2, 3 sau 4)?
  2. Care este tehnologia de cultura aplicata?

Tehnologie extensiva: investitiile in cultura sunt foarte limitate. Hibrizii cu performanțe bune în condiții limită sunt cei mai potriviti pentru aceasta tehnologie.

 

Tehnologie semi-extensiva: investitiile in cultura sunt moderate, pentru a mentine performante medii. Cei mai potriviti hibrizi sunt cei stabili.

 

Tehnologie intensiva: investitii mari in cultura, pe intreg lantul tehnologic, pentru a obtine un randament ridicat. Hibrizii cu randament ridicat sunt cei mai potriviti pentru aceasta tehnologie.

 

In Romania, climatele cel mai des intalnite sunt exemplificate in harta de mai jos, si anume:

CLIMATUL 2 (stres mediu) se regaseste in proportie de 61% pe regiunea de est, sud-est, sud si sud-vest si 47% in regiunea vest, nord-vest.

 

CLIMATUL 3 (stres redus) se regaseste in proportie de 41% in regiunea de vest si nord-vest.