EURALIS – DE VORBA CU FERMIERII

Hibrizii Euralis in cultura mare a Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Caracal        

Zilele trecute am avute placerea de a discuta cu domnul drd. ing. Marius Cătălin Bran – Director SCDA Caracal, cu privire la hibrizii Euralis pe care statiunea ii are in cultura mare.

In planul de cultura a Statiunii de la Caracal se regasesc 2 hibrizi de porumb cu genetica Tropical Dent®: ES METHOD si ES MYLORD, precum si hibridul de floarea-soarelui ES AROMATIC SU cu toleranta la erbiciudul Express®.

„ Ne aflam in fata unei sole cultivate cu hibridul ES METHOD de la Euralis, acesta a  fost semanat la data de 31 Martie 2019, pe o suprafata de 45 de ha. Pe langa ES METHOD, mai avem in cultura si hibridul de porumb ES MYLORD pe o suprafata de 90 ha. Denistate la semanat a fost 60.000 boabe la ha, iar ca si tehnologie s-a aplicat un erbicid preemergent Tender in doza de 1,5 l/ha, o cantitate de 200 kg compexe 20-20-0 in momentul semanatului. In vegetatie s-a intervenit cu erbicidul Elumis in doza de 2 l /ha, de asemenea, si cu o cantitate de 200 kg de Azot.

Am ales sa cultivam si anul acesta hibrizii de porumb Euralis: ES METHOS si ES MYLORD, deoarece i-am avut atat in testari, cat si in cultura mare si in anii anteriori, oferindu-ne productii satisfacatoare.

Tot in planul de cultura a Statiunii de la Caracal avem si hibridul de floarea-soarelui ES AROMATIC SU de la Euralis pe o suprafata de 100 ha. Acesta a fost semanat la data de 22 Aprilie 2019, cu o densitate de 60.000 boabe/ha. Concomitent cu semanatul s-a aplicat o doza de 200 kg de complexe 20.20.0, un erbicid preemergent Tender in doza de 1,5 l/ha. In vegetatie s-a intervenit cu erbicidul Express in doza de 30 gr/ha, plus Select Super in doza de 1,5 l/ha si o doza de 200 kg de Azot.

A fost un an dificil, din momentul semanatului pana in prezent in zona Statiunii Caracal s-au inregistrat cantitati insemnate de precipitatii, aproximativ 440 l/mp, fapt ce a predispus cultura de floarea-soarelui la diferite boli. Asupra hibridului ES AROMATIC SU nu a fost aplicat niciun tratament, deoarece nu a necesitat, aceasta avand o toleranta ridicata la boli.Ca si data de recoltare preconizam undeva in jur de 10-15 August.”