Sistemul de producţie CLEARFIELD® utilizează o combinaţie de genetică superioară – hibrizi adaptaţi la condiţiile locale de mediu – cu erbicidul PULSAR® 40, uşor de aplicat pentru a furniza cele mai bune soluţii integrate pentru nevoile producţiei vegetale de floarea-soarelui.

Erbicidul PULSAR®40 asigură controlul postemergent pe scară largă al buruienilor pe parcursul întregului sezon, printr-o singură aplicare. Aceasta permite fermierilor să îşi optimizeze timpul, eforturile şi resursele pentru a realiza potenţialul maxim de producţie.

Astfel, sistemul de producţie CLEARFIELD® răspunde celor mai importante cerinţe ale fermierilor.

CARACTERISTICI

Hibrizii de floarea-soarelui amelioraţi, pentru a fi utilizaţi în sistemul de producţie CLEARFIELD® sunt toleranţi la erbicidul PULSAR® 40, produs şi comercializat de compania BASF. Toleranţa la PULSAR® 40 a fost obţinută prin metodă tradiţională de ameliorare a plantelor care nu implică introducerea ADN-ului prin tehnici de inginerie genetică. Toleranţa nu este rezultatul ingineriei genetice, astfel încât plantele de floarea-soarelui care sunt cultivate în sistem CLEARFIELD® şi care prezintă aceste caracteristici nu sunt transgenice, nefiind considerate organisme modificate genetic.

ERBICIDUL PULSAR® 40

PULSAR® 40 este primul erbicid selectiv cu aplicare postemergentă, cu spectru larg de control al buruienilor utilizat în sistemul CLEARFIELD®, prin care se combate o gamă variată de buruieni, atât dicotiledonate cât şi monocotiledonate.

Erbicidul PULSAR® 40 aplicat în sistem CLEARFIELD® asigură:

 • Spectru larg de combatere a buruienilor dicotiledonate şi a unor monocotiledonate anuale
 • Combaterea buruienilor prin acţiune de contact şi reziduală
 • Combaterea postemergentă unică şi eficientă a buruienilor chiar şi în condiţii de secetă
 • Siguranţă deplină pentru culturile de floarea-soarelui cu hibrizi CLEARFIELD®.

MOMENTUL APLICĂRII

Aplicarea foliară postemergentă a erbicidului PULSAR® 40 asigură controlul unui spectru larg de buruieni dicotiledonate şi monocotiledonate, iar prin acţiunea sa reziduală are şi efect asupra buruienilor care germinează mai târziu.

PULSAR® 40 trebuie aplicat în postemergenţă timpurie când plantele de floarea-soarelui au între 4 şi 8 frunze adevărate (14-18 pe scara BBCH). Erbicidul se foloseşte numai la hibrizi de floarea- soarelui de tip CLEARFIELD®, toleranţi la PULSAR® 40.

Doza omologată de PULSAR® 40 este de 1,2 litri/ha în 150-250 litri apă/ha.

Nu este recomandat amestecul în rezervor cu alte erbicide în afara celor înscrise pe etichetă.

SPECTRUL DE ACŢIUNE ŞI REMANENŢA

Erbicidul PULSAR® 40 combate principalele buruieni dicotiledonate şi monocotiledonate anuale din culturile de floarea-soarelui de tip CLEARFIELD®.

Printre principalele buruieni cu frunza lată combătute se numără: Abutilon spp. (Teişor), Xanthium spp. (Cornaci), Ambrosia spp. (Ambrozia), Chenopodium spp. (Spanac sălbatic) şi Solanum spp. (Zârna).

Principalele buruieni monocotiledonate care pot fi combătute eficient cu erbicidul PULSAR® 40 sunt următoarele: Echinochloa crusgalli (Iarba bărboasă), Setaria spp. (Mohor), Panicum spp. (Mei sălbatic) şi Digitaria spp. (Meişor).

Restricţiile privind rotaţia culturilor impuse de utilizarea erbicidului PULSAR® 40 prevăd o perioadă de timp mai scurtă în comparaţie cu alte produse din grupa erbicidelor imidazolinone, datorită dozei reduse de aplicare a substanţei active, degradării mai rapide în sol şi absorbţiei radiculare mai reduse.

Referitor la rotaţia culturilor, în urma erbicidării cu PULSAR® 40 este posibilă însămânţarea:

 • după 4 luni: grâu, orz, ovăz
 • după 9 luni: porumb, cartof, legume
 • după 18 luni: rapiţă, sfeclă de zahăr.

COMBATEREA LUPOAIEI CU AJUTORUL TEHNOLOGIEI CLEARFIELD®

Sistemul actual de producţie CLEARFIELD® pentru floarea-soarelui oferă o opţiune de control unică în postemergenţă pentru Orobanche spp.

Substanţa activă din erbicidul PULSAR® 40 prezentă în rădăcinile de floarea-soarelui înainte şi în timp ce este metabolizată va distruge plantele de lupoaie când acestea se ataşează pe sistemul radicular al plantei de floarea-soarelui.

Pentru controlul lupoaiei, aplicarea erbicidului se face în stadiul de 6-8 frunze ale florii-soarelui.

CONCLUZII GENERALE

Sistemul CLEARFIELD® menţine terenul curat de-a lungul întregului sezon. Este singurul mijloc chimic eficient împotriva lupoaiei.

PULSAR® 40 are un spectru larg de acţiune controlând mai multe specii de buruieni:

 1. buruieni cu frunza lată
 2. graminee
 3. buruieni dificil de controlat (Ambrosia, Xanthium, etc)
 • Are o selectivitate foarte bună pentru floarea-soarelui favorizând obţinerea unor recolte mari.
 • Furnizează recolte de calitate.
 • Oferă un raport bun performanţă-preţ.