Tehnologia DUO SYSTEM® este o soluţie nouă compusă din hibrizi de porumb rezistenți la cicloxidim + erbicidul Stratos® Ultra (produs BASF), care prezintă o eficacitate foarte ridicată în combaterea unui spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale și perene.

Hibrizii de tip DUO SYSTEM® nu sunt organisme modificate genetic, rezistența față de erbicid fiind obținută prin ameliorare clasică. Hibrizii de porumb de tip DUO SYSTEM® se pot cultiva şi în condiţii dificile, pe terenuri infestate cu costrei din rizomi și seminţe (Sorghum halepense), costreiul fiind controlat cu succes de erbicidul Stratos® Ultra. DUO SYSTEM® este recomandat şi împotriva altor buruieni problematice, cum ar fi mohorul (Setaria spp.) sau iarba bărboasă (Echinochloa crus-galli).

AVANTAJELE SISTEMULUI DUO

  • Flexibilitate în aplicare: erbicidul are o fereastră largă de aplicare în cadrul culturii de porumb
  • Spectrul larg de acțiune al erbicidului care combate cu succes o gamă variată de buruieni
  • Eficacitate excelentă în combaterea Sorghum, Elymus
  • O soluție foarte bună împotriva Setaria, Echinocloa, Panicum
  • Productivitatea hibrizilor DUO SYSTEM® este la același nivel cu a celor clasici.

 MODALITĂŢI ŞI DOZE DE APLICARE A ERBICIDULUI STRATOS® ULTRA

Aplicarea erbicidului se face în postemergență, poate fi aplicat și în stadii mai avansate ale culturii de porumb ceea ce oferă un avantaj considerabil.

Doze recomandate:

  • 1 l/ha Stratos® Ultra + 1 l/ha Dash® HC (adjuvant) împotriva gramineelor anuale și costreiului din semințe.
  • 2 l/ha Stratos® Ultra + 2 l/ha Dash® HC (adjuvant) împotriva gramineelor perene (din rizomi).

Pentru combaterea gramineelor anuale şi a costreiului din seminţe, erbicidarea se face începând cu faza de 1-3 frunze ale buruienilor şi până la sfârşitul înfloritului.

Pentru buruienile graminee perene (din rizomi), aplicarea se face când acestea au suficientă masă vegetativă (cca. 20 cm înălţime). Este de preferat ca erbicidarea să se facă după o ploaie sau după irigare, în orele târzii ale după-amiezii.

O calitate deosebit de importantă a sistemului o reprezintă posibilitatea hibridului de porumb de a-şi manifesta potenţialul genetic la capacitate maximă, neexistând concurenţa cu buruienile. Hibrizii DUO SYSTEM® vor avea o creştere mai viguroasă, cu ştiuleţi mult mai dezvoltaţi.

FERTILIZAREA

Porumbul este un mare consumator de substanţe nutritive, consumul cel mai ridicat de substanţe nutritive se realizează până la începutul formării bobului. În perioada formării boabelor, porumbul foloseşte doar o parte din elementele nutritive (10-25 %). Aceasta înseamnă că cea mai mare parte din elementele NPK ce se acumulează în bob provin din plantă, din rezervele anterioare.

Îngrăşămintele pe bază de azot se aplică în funcţie de analizele de sol, (aportul resturilor vegetale de la cultura premergatoare) şi nivelul producţiei planificate. Stabilirea dozei de îngrăşăminte se face ţinând cont de consumul specific. Îngrăşămintele pe bază de azot se aplică odată cu semănatul şi se asigură o cantitate de 50-60 kg azot/ha, restul dozei administrându-se în două faze în timpul vegetaţiei. Pentru a se obţine o tonă de porumb boabe sunt necesare:

  • 20 – 28 kg s.a N
  • 9 – 14 kg s.a P
  • 20 – 24 kg s.a K.

Îngrăşămintele cu fosfor și potasiu se pot administra inaintea lucrarii de baza a terenului, sau la pregătirea patului germinativ. O altă metodă de aplicare a îngrăşămintelor cu fosfor şi potasiu este primăvara, împreună cu îngrăşămintele cu azot, odată cu semănatul.

Atat fosforul cat si potasiul au rol in dezvoltarea sistemului radicular inbunatatind astfel rezistenta la cadere, asimilarea de nutrienti si toleranta la seceta.