Euralis Profiling System

EURALIS Profiling System

UN SISTEM ATENT SI INOVATOR PENTRU FERMIERI

In completarea furnizarii de seminte de calitate, rezultate din activitatea sa de selectie si ameliorare, Euralis a creat un instrument original de consiliere și sustinere a fermierilor. Cu ajutorul conceptului Euralis Profiling System (Sistemul cu Profile EURALIS), dorim sa ajutam si sa indrumam fermierii in alegerea celor mai potriviti hibrizi pentru realizarea obiectivelor lor de randament, in situatii diferite de cultura, existente in campurile lor.Folosind un diagnostic rapid, care poate fi condus si generat direct de catre fermier, Euralis le asigura acestora un serviciu de consiliere agronomica detaliata. Pentru a pastra atentia orientata spre nevoile clientilor si pentru a mentine o crestere dinamica, a fost elaborata o abordare metodologica globala care ofera un raspuns clar la nevoile fermierilor, in functie de conditiile agro-climatice din campurile lor.

In urma datelor colectate si analizate, Euralis a definit cateva situatii tipice, reprezentative, pentru diverse tipologii de ferme, in functie de contextul pedo-climatic gasit in intreaga Europa.

Astfel, au fost create 2 instrumente de diagnoza, fiecare raspunzand unei teme specifice:

PROFILUL Randament®  pentru a recomanda cel mai potrivit hibrid, in functie de potentialul campului respectiv.

PROFILUL Nutritional® pentru a recomanda cel mai bun hibrid pentru o ratie furajera zilnica, echilibrata.

 

 

 

PROFILUL Randament

SOLUTII ADAPTATE PENTRU A VALORIFICA POTENTIALUL SOLEI

 

PROFILUL Randament (Yield PROFILE®) permite caracterizarea hibrizilor de porumb in functie de performanta lor (productivitate) in diferite conditii pedo-climatice.

Obiectivul este acela de a gasi cel mai adaptat hibrid care ofera performante in conditii particulare, specifice fiecarui camp. Hibrizii sunt testati pe parcursul mai multor ani in diferite conditii agroclimatice din toata Europa. Cercetatorii Euralis evalueaza performantele fiecarui hibrid comparand performantele acestuia cu media productiei obtinute de catre toti hibrizii cultivati in campul respectiv, in aceleasi conditii agroclimatice.
Analiza datelor explica comportamentul hibridului in functie de potentialul campului respectiv: potential scazut, mediu sau ridicat.

Aportul de apa, nutrientii, stresul cauzat de boli sau schimbarile climatice reprezinta factori care pot avea o influenta asupra potentialului campului.
Prin PROFILUL Randament (Yield PROFILE®) nivelul de performanta al hibridului este marcat in culori diferite pentru a arata cat de adaptat este hibridul la potentialul solei respective.

Identificarea celui mai adaptat hibrid poate fi realizata in numai 2 pasi.

Exemplu situatie:

PASUL 1: CARE ESTE TIPOLOGIA CAMPULUI MEU?
  • Care este productia medie a campului meu, calculata pe o perioada de 5 ani?
  • Care este intervalul de variatie al potentialului campului meu?

In acest exemplu, intervalul de variatie al potentialului campului este cuprins intre 7 si 10,5 tone. Aceasta inseamna ca in urma analizei productiei din ultimii 5 ani, putem spune ca productia minima obtinuta in acest camp este de 7 tone, productia maxima obtinuta a fost de 10,5 tone, iar productia medie este de 8,8 tone.

PASUL 2: PROFILUL HIBRIDULUI IN FUNCTIE DE TIPOLOGIA CAMPULUI

PASUL 3: ALEGEREA HIBRIDULUI POTRIVIT SITUATIEI DATE

In exemplul de mai sus, cea mai frecventa situatie intalnita in acest camp este situatia B, dar si situatia A poate exista. In acest caz, fermierul trebuie sa foloseasca un hibrid adaptat ambelor situatii: A si B.
Hibridul 2 este cel mai adaptat pentru acest exemplu deoarece este perfect adaptat acestei situatii (situatia A si B), deoarece intervalul de variatie al potentialului campului este intre 7 si 10,5 tone.
Hibridul 1 este de asemenea adaptat campului respectiv (situatiile A, B si C). Hibridul 3 este putin adaptat (situatia A) sau deloc adaptat (situatia B).

 

PROFILUL Nutritional

SOLUTII ADAPTATE PENTRU O RATIE FURAJERA ECHILIBRATA

 

PROFILUL Nutritional (Nutri PROFILE®) permite caracterizarea hibrizilor de porumb siloz conform compatibilitatii lor cu ratiile furajere de baza din diferite tipuri de ferme zootehnice.

Acest profil este derivat din metoda de cercetare a porumbului siloz, in sacco. Aceasta metoda studiaza descompunerea substantei uscate in rumenul vacilor. Metoda a fost implementata de Arvalis, institutul tehnic francez dedicat culturilor arabile si de catre INRA (Intitutul de Cercetare in Agricultura, din Franta)

Dinamica descompunerii amidonului si a fibrelor nu este aceeasi. Substanta uscata care provine din frunzele si tulpina porumbului siloz ofera o digestibilitate lenta si elibereaza energie dupa un anumit timp, in comparatie cu cea a substantei uscate provenita din boabe, care este asimilata imediat de catre animale. Aceasta metoda determina gradul de digestibilitate al fiecarui hibrid.

Cu ajutorul Nutri PROFILE®, fermierul poate alege cel mai potrivit hibrid care vine în intampinarea nevoilor referitoare la ratia furajera pentru animale:

  • hibrid cu o digestie lenta pentru stimularea microflorei si microfaunei, specifice la nivelul rumenului.
  • sau hibrid cu o digestie rapida pentru a aduce o energie sporita, intr-un timp relativ scurt.

Cu ajutorul Nutri PROFILE® Euralis recomanda fermierilor solutii adaptate pentru o nutritie animala echilibrata.

Pasul 1: CARE ESTE TIPOLOGIA SITUATIEI MELE?
  • Care este ponderea porumbului pentru silozului in ratia furajera de baza?
  • Care este profilul hibridului?

Cele 3 tipologii intalnite sunt:

  • Situatia A

Ponderea silozului in ratia de baza este > 70 %. Porumbul siloz este furajul de baza.

Profilul hibridului de porumb dorit este unul cu un raport ridicat de fibre vs amidon. Continutul de amidon este mediu, prin urmare, riscul de acidoza este redus. Viteza de digestie redusa a ratiei furajere.

  • Situatia B

Ponderea silozului din ratia de baza este intre 30%-70%. Este o ratie furajera echilibrata intre porumb si fan. Profilul hibridului de porumb dorit este unul cu un raport echilibrat fibre vs amidon. Viteza de digestie a ratiei furajere este medie.

  • Situatia C

Ponderea silozului in ratia de baza este < 30%. Fanul este hrana de baza. Profilul hibridului de porumb dorit este unul cu un raport ridicat de amidon vs fibre. Furajul se digera rapid in rumenul vacilor pentru a stimula productia de lapte.

Pasul 2: PROFILUL HIBRIDULUI IN FUNCTIE DE ACESTE TIPOLOGII

 

Pasul 3: ALEGEREA HIBRIDULUI POTRIVIT

In exemplul de mai sus, o ratie furajera de baza este una mixta, echilibrata, cu procent egal intre amidon si fibre. Urmand exemplul de mai sus, fermierul trebuie sa utilizeze un hibrid adaptat situatie B, cel mai des intalnita, situatie in care fermierul doreste un hibrid pentru o ratie furajera echilibrata in fibre si amidon, pentru o digestie medie.

Hibridul 1 si 2 sunt cei mai adaptati pentru situatia sa, in timp ce hibridul 3 este mai putin adaptat acestei situatii.